Refresh loader

Margarin-Unilever-Bunge

Margarin-Unilever-Bunge

“Şunun bir tadına bakıp koklar mısınız. Evet ne demek istemiştiniz, tereyağ değil mi? Olmadı, ne gezer! Bu margarin! Evet margarin! Ama tereyağından ayıramazsınız, bir uzman bile ayıramaz.” Mark Twain, tüccarların Mississippi Buharlı Gemi seyahati sırasındaki kahvaltı diyaloğundan aktarıyor, Mississippi’de Hayat, 1883, adlı eserinde.

Fransa’da uzun yola, uzun süre dayanabilen, 1800’lerde gemilerle sömürgelere ulaşımda ve ordu için, Kral III. Napolyon, kimyager Mège Mouriès’den tereyağının ve schmalzın (domuz, kaz yağı) yerine geçecek maliyeti ucuz bir yağ geliştirmesini istiyor. Latince “inci” anlamına gelen endüstriyel yağ  Margarin 1869’de imal ediliyor.  Buluş çok geçmeden Hollanda firması Jurgens’a satılıyor. Margarinin bulunmasının üzerinden daha 10 yıl geçmiştir ki, Amerika’da en yaygın tüketilen yağ haline geliyor. Margarin fabrikası sayısı 15’in üzerindedir ve kazançları bugünün parasıyla 15 Milyar Dolardır. Margarin Amerika’da “saf tereyağı”, “rafine tereyağı” etiketleriyle ve bazan da tereyağından daha sağlıklı reklamı yapılarak satışa sunuldu. Sarıya boyandı ve bu etiketlerdeki yalan beyanlarla birlikte neredeyse 100 yıl süren davalara neden oldu.

Firma, 1895 yılında 300.000 Ton margarin üretti. Jurgens pek çok sıvı ve katı yağ firmasını kendisine bağladı. İngiliz, Hollanda ortaklığı Margarine Unie (Union) ve Sabun Üreticisi Lever Brothers Ltd. birleşerek 1930’da Unilever kuruldu. Dünya’nın en büyük çok uluslu katı ve sıvı yağ grubu böyle oluştu. Pazar II. Dünya savaşı sonrası hızla büyüdü.

Amerika’da margarin ve zeytinyağındaki sahtekarlıklar ve tağşişle mücadele başarıya ulaşamadı. Birleşik Devletler Gıda ve İlaç Dairesi FDA, 1930 – 1990 arası sürekli laboratuvarlar ve test sonuçlarıyla şirketlerin üzerine gidebildiği kadarıyla gitti.

Ve Unilever Türkiye pazarına 1951’de girdi ve 1953’de İş Bankası ile Unilever-İş kuruldu.