- Komili Zeytinyağı’nın öyküsü 1878 yılında başlıyor. Midilli’nin Komi köyünde zeytinyağı üretimine başlayan Komili Hasan, kalitesiyle kısa zamanda tanınan bir üretici olur. “Kalitesiz ürünle alıcıyı bir defa, kendini ebediyen kandırırsın” diyen Komili Hasan, Osmanlı Sarayı’nın zeytinyağı ve sabun tedarikçisi olur. Komili Hasan, 1923’te mübadeleden sonra, tesislerini Ayvalık’a taşır. Urla’daki antik Klazomenai işliği kazı çalışmalarını desteklemiş ve zeytinyağı üzerine yayınlanan iki kitabı “Hayat Ağacıyla Yaşayanlar” ve “Ağaçtan İnsana Zeytinyağı Anıtları” da finanse etmişlerdir.
- Sezai Ömer Madra, 1914’de beri Ayvalık’ta faaliyet gösterir, 1917 yılında Midilli adasından İstanbul’a gelir ve Yağ İskelesi No:5 ve 11 de yağ ve sabun ticaretine başlar. İstanbul Ticaret ve Sanayi Odasının 142 numaralı üyesidir. 1920’den önce Ayvalık’ta yerleşik düzene geçmiştir. Daha sonraları Edremit’in ünlü zeytincisi ve tüccarı Ali Rıza Bey’le (Karagöz) 15 yıla yakın ortaklık yapar. Ölümünden sonra, oğlu ve daha sonra da torunları firmayı devralır. Kırlangıç A.Ş. tarafından satın alındıktan sonra 1990’ların sonunda torunlar Naturale Gıda İthalat ve İhracat Ltd. Şti.’ni kurar, Seletepe ve Z Zeytinyağlarının üretimini yaparlar. Kısa bir süre önce Naturale’yi de sattılar.
- Kırlangıç Zeytinyağları Akhisar’da 1953 yılında kuruldu. Türk Petrol Holding grubu tarafından satın alınan Kırlangıç, 1993 yılında Madra Akın Yağcılık ve Sabunculuk Şirketi ile birleşiyor. Kredi borçları nedeniyle gelen haciz sonrası, 2001 Yılında ANA Gıda tarafından alınıyor. O yıllarda 40 bin ton zeytinyağı kapasitesi olan Kırlangıç, aynı zamanda mısır ve ayçiçek yağı da üretiyor.
- Kristal Zeytinyağları,1930’lu yıllarda İzmir’de Malta kökenli bir aile tarafından firmalaştırıldı. Antonie ve Charles Micaleff kardeşler tarafından kuruldu. Cenovalı Baron Riacazolli, Kuşadası’nda Türkiye’nin ilk rafine zeytinyağı tesislerinin sahibi, ustası ise İtalyan Mario Pugno. Ancak, zeytinyağı fabrikası Tariş’e satıldı ve ustası Pugno da Micaleff kardeşler için Riviera tipi yemeklik zeytinyağı üretimi yapmak üzere Alsancak’ta bir tesis kurdu. Daha sonra Bornova ve Ayvalık’ta da fabrikalar kuruldu. 1945’de isim tescilini kendilerini Türkiye’ye getiren gemiyi simgeleyen “Vapur Alamet-i Farikası” takip etmiştir. O günlerde “Vapurlu Yağ” olarak bilinen Kristal Yağları, Anadolu’da hala bu isimle tanınmaktadır. Yabancı markalar için fason üretim yapıldığı gibi, kendi markalarıyla 25 ülkeye de ihraç ediliyordu. Merkezi Bornova’da.
Türkiye’deki hemen hemen bütün zeytinyağı firmaları, sabun ve bakım ürünlerinin yanı sıra, mısır yağı ve ayçiçek yağı da üretmektedirler.